Kvaliteta života psihički bolesnih osoba - Markanović, Dragana (Array, 2011)
U poglavlju je prikazan veliki broj istraživanja koja su se bavila različitim aspektima kvalitete života osoba s psihičkim smetnjama. Uvodno je ukratko prikazan homeostatski model kvalitete života. Slijede strukturirani rezultati istraživanja u nekoliko cjelina: usporedba kvalitete života tjelesno oboljelih, psihički bolesnih i zdravih osoba ; učinak komorbiditeta i dugotrajne hospitalizacije na kvalitetu života ; utjecaj stigmatizacije psihičke bolesti na kvalitetu života. U drugom dijelu članka dan je pregled istraživanja kvalitete života po pojedinim dijagnostičkim entitetima: psihotični poremećaji, poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji te ostali psihički poremećaji. Na kraju članka prikazane su konceptualne i metodološke poteškoće koje se javljaju u ovom istraživačkom području.