Pojmovna razgraničenja: moral, etika, medicinska etika, bioetika, integrativna bioetika - Čović, Ante (Array, 2011)
Zadaća je ovog rada pojmovno odrediti i međusobno razgraničiti moral, etiku, medicinsku etiku i bioetiku, potom rekonstruirati razvojnu preobrazbu bioetike te naposljetku prikazati nastanak i obrazložiti smisao inovativnog koncepta integrativne bioetike. Izlaganje je stoga nužno moralo poprimiti formu svojevrsnog pojmovnika kako bi se različiti tipovi i heterogene tradicije etičkog mišljenja mogli međusobno razlučiti te dovesti do jasnih pojmovnih određenja. Rad uvodno razgraničava etičku od moralne refleksije, odnosno etiku od morala kao predmeta kojim se ona bavi. U nastavku se medicinska etika određuje kao jedna od područnih etika, zatim se utvrđuju ograničenja tradicionalne etike u okolnostima znanstveno-tehničke civilizacije koja su uvjetovala potrebu za novim etičkim pristupima i "etikama budućnosti". U takvom ozračju etičke skrbi za budućnost nastala je i bioetika (1962.). Kratku, ali ekspanzivnu povijest bioetike - slijedeći s jedne strane njeno metodološko usavršavanje, te s druge strane širenje i produbljivanje predmetnog područja - autor periodizira u tri razvojna stadija: 1. fazu "nove medicinske etike", 2. fazu "globalne bioetike" i 3. fazu "integrativne bioetike". U završnom dijelu rada autor se osvrće na projekt i na koncept integrativne bioetike.