Pregled godišnjih običaja - Galić, Ivan; Černelić, Milana (2010)
U ovom radu donosi se pregled običaja stanovništva Ravnih kotara u lokalitetima Islam Latinski, Islam Grčki, Kašić, Grgurice i Rupalj tijekom jedne kalendarske godine uspostavljene prema tradicijskim obrascima zajednice koja te običaje prakticira ili ih je do određenog vremena prakticirala. U radu se primjenjuje metoda komparativne analize godišnjih običaja ovoga područja, s naglaskom na promjenama do kojih je vremenom neminovno dolazilo, kao i na razlikama koje proizlaze iz različite konfesionalne pripadnosti njihova stanovništva. Pritom se ukazuje i na brojne individualne iskaze pojedinih kazivača, na temelju kojih se može iščitavati kako nositelji tradicijske baštine pravila i norme istraživane zajednice doživljavaju i primjenjuju u praksi.
Projekt MZOS
HRV