Nekoliko imagoloških opaski o "Zimskom ljetovanju" i Desničinim susretima - Dukić, Davor (Array, 2010)
Tematski svijet romana Zimsko ljetovanje Vladana Desnice karakterizira mnoštvo kolektivnih identiteta: 1) etničkih (talijanski/srpski/hrvatski), 2) konfesionalnih (katolički/pravoslavni), 3) jezičnih (slavenski/talijanski) ; 4 političkih (fašistički/četnički/partizanski), 5) sociokulturnih (urbani/ruralni). Sve to sugerira primjerenost romana imagološkoj analizi. Takva analiza, međutim, pokazuje da u romanu dominira svojevrsna građansko-elitističko-kozmopolitska ideologija prema kojoj se prezire svaka identifikacija ispod razine svjetonazorskog (filozofskog). U tom se smislu od navedenih pet razina tek sociokulturna pokazuje donekle semantički relevantnom. Zimsko ljetovanje je tako primjer književnog otpora stereotipnim/imagotipskim generalizacijama.