Avangardni manifest kao poetičko-politički žanr - Oblučar, Branislav (Array, 2011)
Rad se bavi poetičkim i političkim implikacijama avangardnog manifesta kao jednog od dominantnih žanrova razdoblja povijesne avangarde. Osobito je pritom naglašena njegova hibridnost, istodobno uključivanje raznorodnih jezičnih funkcija (poetske, apelativne, spoznajne), što za sobom povlači i problem klasifikacije unutar književnog polja. Rad nastoji predočiti i njegovu genealogiju, čije je ishodište u sferi politike, u kojoj je manifest upotrijebljen bilo na strani vladajućih, bilo na strani potlačenih klasa, a njegov je žanrovski identitet stabiliziran tek pojavom Komunističkog manifesta kao političke paradigme žanra, o čemu piše teoretičar Martin Puchner u knjizi Poezija revolucije. Puchner prepoznaje avangardni manifest kao posljedicu premještanja žanra iz političkog u umjetnički kontekst, a jedan od glavnih problema koji pritom iskrsava jest pitanje performativnosti, tj. odnosa između riječi i čina, akcije na koju avangardni manifesti pozivaju svojom često nasilnom, teatralnom retorikom.