Komunikacijski aspekt gramatičkoga opisa - Pranjković, Ivo (Array, 2010)
U prilogu je riječ o onim elementima sintaktičkih struktura koji nisu sastavni dio rečeničnih ustrojstava pa su u tradicionalnim opisima manje ili više zanemarivani, ali im se u posljednje vrijeme poklanja dosta pozornosti, osobito u tzv. pragmatičkim i/ili komunikacijskim pristupima. Riječ je prije svega o raznovrsnim česticama, o modifikatorima ili tzv. „rečeničnim prilozima“, o konektorima, o pojedinim padežnim oblicima koji ne ulaze u strukturu rečenice (prije svega o vokativu i o nekonstituentskom dativu, osobito o tzv. pragmatičnom dativu), o uzvicima, o modalnosti (rečeničnoj) i načinima njezina izražavanja te o naravi i ustrojstvu pitanja. Ključne riječi: konjunktori, subjunktori, konektori, čestice, modifikatori, uzvici, vokativ (obraćanje), nekonstituentski dativ, pitanja.