Jezik Grdoselske kronike i Fučićeva prijevodna rješenja - Kovačić, Vinko (Array, 2011)
Kronika župe Grdosel u Pazinskom dekanatu najstarija je župna kronika u Istri i napisana je na talijanskom jeziku. Pisanje kronike započeo je 1688. grdoselski kapelan Vinko Pikot. Rukopis kronike koji se čuva u grdoselskom župnom uredu transkribirao je i preveo na hrvatski Branko Fučić. U članku se iznose osobitosti jezika kojim je kronika napisana. Osim toga, usporedbom pojedinih dijelova izvornika i prijevoda, ističu se prijevodna rješenja koja je Fučić upotrijebio.