Ivan Šarić - Svijet bez sjena - Šarić, Ivan (Array, 2011)
Knjiga Ivan Šarić - Svijet bez sjena predstavlja izbor iz dvadesetogodišnje produkcije karikatura koje predstavljaju zrcalo vremena u kojem živimo i političke situacije kakvu ne želimo živjeti. Ovo je prvi monografski izbor radova, nastalih nakon izvrsne monografije Hrvoja Pejakovića u kojoj je predstavljen Šarićev rad do 1993. godine. Knjiga „Ivan Šarić. Svijet bez sjena“ podijeljena je u deset tematskih cjelina koje listanjem ilustriraju svu neobičnost naše svakodnevice u prizorima nadrealnih obilježja. Karikaturama koje su bez riječi, Šarićevi crteži govore više od mnogih tekstova, oni su likovno krajnje jednostavni, a sadržajno pak iznimno slojeviti. Osim što tjeraju promatrača na razmišljanje o prizoru, rijetko susrećemo karikaturiste poput Šarića koji crtežom stvaraju gorak i težak okus spoznaje različitih neželjenih aspekata vremena i civilizacije u kojoj živimo. To su karikature koje predstavljaju prave male sažetke naše turbulentne stvarnosti.