Prve gramatike turskoga jezika u Bosni i Hercegovini - Čaušević, Ekrem (Array, 2000)
Rad je posvećen prvim gramatikama turskoga jezika iz Bosne Hercegovine (i jugozapadne Europe), čiji su autori franjevački svećenici iz Bosne i Hercegovine (19. st.). Te se rukopisne gramatike čuvaju u arhivima i knjižnicama franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini.