Formiranje Ujevićeva slobodnog stiha - Jurić, Slaven (Array, 2010)
U članku se nastoji opisati i objasniti proces Ujevićeva formiranja slobodnoga stiha, odnosno pjesnikov postupni prelazak s vezanoga stiha kao isključivoga formalnog medija koji obilježava rano razdoblje stvaralaštva na kompleksniji pristup pjesničkim oblicima i njihovoj semantici. Pritom se pozornost u prvom redu posvećuje avangardnim pjesmama između 1920. i 1926., a potom se naznačuje daljnji pravac razvoja, kako je zacrtan u zbirci Auto na korzu. Uz pojedinačne analize slobodnoga stiha autor, na temelju prijašnjih uvida u Ujevićev pjesnički opus, pokušava objasniti i poetičko pokriće pojedinih stihovnih oblika, uključujući i oslobođeni stih, kojim se Ujević sve češće služi od tridesetih godina prošloga stoljeća.