Put u pragmafrazemima slavenskih jezika - Pintarić, Neda (Array, 2011)
Put kao sastavnica frazema u poljskom se jeziku prevodi najčešće kao droga, u slovačkome kao cesta, a u ruskome kao put', doroga. U hrvatskim frazemima osim puta rjeđe nalazimo stazu, stazicu, iako ima niz sinonima.U svim jezicima može se put rabiti u jednini i množini (put - putovi/putevi ; put' - puti ; droga - drogi, cesta - cesty. Put po zemlji često se u prenesenom značenju poistovjećuje s krvožilnim, dišnim, nervnim sustavima.Prenesenim značenjem puta kao metode označava se hod prema cilju. U nekim analiziranim jezicima nalazim frazeme s jednom sastavnicom koja im pridaje suprotna značenja (npr. odabrati pravi (krivi, loš) put ; imati slobodan (otvoren)/ zatvoren prolaz). Članak omogućuje osvjetljavanje sličnosti i razlika u navedenim slavenskim jezicima