Pragmemi boje u poljskom i hrvatskom jeziku - Pintarić, Neda (Array, 2010)
Pragmemi i pragmafrazemi boje dodatno obilježuju značenje leksema i frazema pozitivnom ili negativnom konotacijom. Metaforika boja i nijansi omogućuje pojačavanje ili oslabljivanje značenja. Ista boja može nositi jednom pozitivno, drugi put negativno emotivno značenje. Osim emotivnoga značenja u nekim pragmemima i pragmafrazemima nalazimo i senzitivna značenja kao izraz koji proizvodi sam organizam, a može se uočiti na nekim dijelovima tijela. Ovakvi senzitivni pragmemi ne mogu se svjesno izvoditi, oni su automatski i teško se prikrivaju (npr. pocrvenjeti, bijelo/blijedo pogledati, poplaviti, poljubičastiti od jada).