Jeronim Vidulić i počeci hrvatske ljubavne lirike - Bogdan, Tomislav (2010)
U notarskim spisima Jeronima Vidulića (oko 1440–1499), zadarskoga javnog bilježnika, svećenika i humanista, sačuvala se jedna ljubavna pjesma na hrvatskome, nazivana obično po početku prvoga stiha Ako mi ne daš lik. To je jedina pjesma na hrvatskome koja se sačuvala među Vidulićevim spisima i nije sigurno je li on njezin autor ili samo prepisivač. Riječ je o jednome od najranijih primjera renesansne svjetovne lirike na hrvatskom jeziku te najstarijemu takvom djelu nastalom izvan Dubrovnika. U ovome radu se, između ostaloga, dovode u pitanje neka od uobičajenih mišljenja o Viduliću i njegovoj pjesmi. U književnoj historiografiji pretpostavlja se, naime, kako bi taj tekst mogao biti dokazom da je ljubavno pjesništvo u dvostruko rimovanim dvanaestercima nastalo u Dalmaciji i odande izvršilo utjecaj na prve dubrovačke pjesnike, Šišmunda Menčetića i Džoru Držića. Za takvu tvrdnju, međutim, nema valjanih argumenata i vjerojatnije je da je smjer utjecaja bio obratan. U radu se, također, polazi od selektivna shvaćanja petrarkizma te pomoću njega preispituje uobičajeno određivanje Vidulića kao prvoga hrvatskog petrarkista, a njegove pjesme kao petrarkističke.
Projekt MZOS
HRV