Poslovice i frazemi u prozi Ive Andrića - Gazdić-Alerić, Tamara (Array, 2011)
Poslovično i frazeološko blago nekog jezika više je nego njegova druga područja povezano s tradicijom, kulturom i poviješću naroda kojemu taj jezik pripada. Ono se obično odnosi na neki nacionalni povijesni događaj, književno djelo, osobno ime, toponim i sl. Poslovice i frazemi imaju izrazitu ekspresivnu i stilističku ulogu u tekstu, osobito oni kod kojih neke sastavnice ne postoje u leksičkome fondu jezika u kojem su nastali, te su zato takve poslovice i frazemi neprevodivi, a često i nerazumljivi. U radu se u Andrićevoj prozi iz postaustrougarskoga razdoblja, dakle od 1919. do 1922. godine, istražuju semantičko-stilističke značajke poslovica i frazema s namjerom proučavanja međukulturalnih jezičnih interferencija.