Naselja i organizacija prostora na srednjem istočnom Jadranu od antike do ranoga srednjeg vijeka - pitanje kontinuiteta (Bribir, Donje šibensko polje) - Laszlo Klemar, Kosjenka (Array, 2010)
Na osnovi studije razvoja, statusa i funkcije dviju naseobinskih aglomeracija smještenih na prostoru srednjeg istočnog Jadrana u vremenskom rasponu od antike do ranoga srednjeg vijeka te njihova odnosa prema lokalitetima iz bliže i nešto dalje okolice, ispituje se u kojem se smislu može govoriti o kontinuitetu, odnosno u kojoj su mjeri uloga i značenje koje su pojedine aglomeracije imale u razdobljima antike i kasne antike utjecali na njihov razvoj i status tijekom ranoga srednjeg vijeka. Kao ogledni su primjeri obrađeni: Varvarija (Bribir) - veće naselje smješteno na uzvisini, koje tijekom navedenih razdoblja zadržava status središta u smislu raspolaganja i upravljanja određenim teritorijem, i lokalitet uz crkvicu sv. Lovre u Donjem šibenskom polju, gdje se od privatnog posjeda stambeno-gospodarske uloge na nedalekom predjelu Grušine tijekom vremena razvija ruralna naseobinska aglomeracija, svojevrsno središte u gospodarskom i crkvenom pogledu.