Balkanizam vs. ilirizam ili de/konstrukcija mitopolitike identiteta - Blažević, Zrinka (Array, 2010)
U prvome dijelu rada se rekonstruira epistemička geneologija "balkanizma" i pokušava rasvijetliti njegov složen i često konfliktan odnos s postkolonijalnom teorijom. Nakon toga se na osnovu tri ključna postkolonijalna koncepta - liminalnosti, hibridnosti i transkulturacije - pokušava pokazati kako interdisciplinarna razmjena između postkolonijalne teorije i balkanskih studija može pružiti korisne heurističke modele i istraživačke protokole za ispitivanje kulturne povijesti Balkana. Složen i polifoničan karakter balkanističkog diskursa se konačno oprimjeruje na ranonovovjekovnom ilirizmu koji se može čitati kao vrst diskurzivne heterotopije.