Jezična situacija u Ukrajini: pogled izvana - Fuderer, Tetyana (Array, 2011)
U članku primjenjuje se novi pristup u analizi te ocjeni jezične situacije nastale u funkcioniranju ukrajinskoga jezika u matičnoj državi. Jezična situacija u Ukrajini ponajprije se razmatra u svjetlu teorije o trima profilima nestanka jezika, a zatim se analiziraju dokazi u korist vitalnosti ukrajinskoga jezika, utemeljeni ne samo na (socio)lingvističkima, nego na etno- i lingvomentalnim aspektima ukrajinske jezične zbilje.