Standardizacija rusinskog jezika - Timko Đitko, Oksana (Array, 2011)
Stancardizacija rusinskog jezika je dug proces koji traje od doseljenja Rusina na ove prostore pa do danas, dakle skoro tri stoljeća. Proces normiranja jezika proticao je u neprestanom kolebanju između istočnoslavenskog porijekla, i zapadnoslavenskog utjecaja, a sve u južnoslavenskom okruženju. Danas je rusinski standardiziran idiom sa relativno stabilnom normom.