Plakati, ilustracije, karikature i drugi likovni interesi Bogumila Cara - Frano Dulibić (Array, 2010)
Desetak sačuvanih plakata i predložaka za plakate u zbirci dr. Josipa Kovačića pokazuju raznoliki oblikovni raspon u ovome segmentu opusa Bogumila Cara, nezaobilaznom u sastavljanju novih sinteza povijesti plakata u Hrvatskoj. Danas je teško rekonstruirati Carev ilustratorski opus jer ne postoji sustavna evidencija toga dijela njegova opusa. Vrlo često nije signirao svoje ilustracije, plakate i karikature, vjerojatno i zbog toga što se nije gledalo s odobravanjem da gimnazijski profesor uz svoj pedagoški posao objavljuje ponekad vrlo lascivne crteže. Osim toga, dugotrajno negiranje bilo kakve vrijednosti ilustrativnog ili reklamnog crteža u našoj sredini dovelo je do toga da se i sami autori nisu brinuli o arhiviranju i čuvanju takvih vrsta primijenjene umjetnosti, što je dovelo do gubitka brojnih artefakata i arhivskih dokumenata iz tog područja. Da u zbirci dr. Kovačića ne postoje sačuvani fragmenti tog dijela opusa, možda bi Carev udio u povijesti ilustracije u Hrvatskoj bio potpuno zaboravljen. Zaokupljenost arhitekturom počela je prelaziti uobičajene granice što je rezultiralo njegovom odlukom da u zreloj dobi započne studirati arhitekturu. Od 1927. godine kada je imao 36 godina, Bogumil Car tri godine je studirao arhitekturu i polagao ispite. Studij je prekinuo zbog preopterećenosti jer je istodobno radio kao gimnazijski profesor. Osim što u gotovo svim oblicima njegova stvaralaštva, od ilustracije i karikature do slikarstva možemo vidjeti koliko je Car pažljivo promatrao arhitekturu, ne samo zanimljive građevine i ambijentalne cjeline u krajoliku nego i interijere te dizajn namještaja i rasvjete što se također vidi i na njegovim crtežima.