O novogovoru u hrvatskom ruhu - Sesar, Dubravka (Array, 2011)
Pojava koju je G. Orwell (1984.) nazvao novogovorom posebno je u doba totalitarizma pogodila slavenske jezike. Novogovor karakteriziraju tzv. prazne riječi i semantička inflacija (P. Fidelius), odnosno semantička devalvacija javnoga, ponajprije političkoga govora, što ima za posljedicu opću relativizaciju književnojezične norme. Zbog općega pada jezične kulture u svim slavenskim zemljama, jezikoslovci i književni znanstvenici (M. Głowiński) upozoravaju na recidive novogovora i u posttotalitarnim godinama, nakon 90-ih. U hrvatskom slučaju taj je problem potenciran zbog dugotrajne, politički motivirane unifikacije jugoslavenskih jezika štokavske osnovice.