Zlatno doba slavenskih književnih jezika - Sesar, Dubravka; Vidović Bolt, Ivana (2011)
Kad je mlada slavistika prema europskom obrascu stvarala novu tipologiju književnih i jezikoslovnih vrijednosti i novu književnojezičnu periodizaciju, uporište svoje povijesnosti pojedine slavenske filologije tražile su u zlatnom dobu svojih književnosti i jezika. Kako se putovi formiranja slavenskih književnih jezika i civilizacijski i kulturno razlikuju, nova je tipologija zanemarila atipičnosti (zapravo izrazite posebnosti) pojedinih, a nova se periodizacija nije odredila prema zlatnom dobu u njihovu razvitku. S novim su se spoznajama tako oblikovali i novi stereotipi koji nisu lišeni određenih ideologema, nastalih pod pritiskom društvenih okolnosti i ideoloških imperativa. U našem je prilogu riječ o jednom mitskom mjestu u povijesti slavenskih književnih jezika – zlatnom dobu, odnosno o njihovim tipološki različitim kulturnim uporištima.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV