Premještanje međa u usmenim predajama i molitvama - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2010)
U radu se opisuju i analiziraju demonološke predaje koje tematiziraju vraćanje mrtvih zbog premještanja međa. Pokazuju se načini oblikovanja tekstova predaja i važni elementi u njihovoj strukturi. Važnost motiva premještanja međa u usmenoj tradiciji pokazuje se i na primjeru ulaska tog motiva u usmene molitvene pjesme, kao strukturno čvršće žanrove, posebno u inačicama pjesme Sveti Petar u raj gre i Smiljena, umiljena Marija. Analizom predaja i pjesama pokušava se utvrditi što taj motiv čini toliko važnim u iskustvu tradicije i što mu u sadašnjosti umanjuje narativnu vitalnost.