Država u banani i mrak sniženja - žargonizmi u svakodnevnom jeziku - Skelin Horvat, Anita; Muhvić-Dimanovski, Vesna (2010)
U radu se raspravlja o uporabi žargonskih tvorbi - bilo jednostavnih leksičkih jedinica, bilo frazema - u razgovornom hrvatskom jeziku. Na primjeru dvaju žargonizama - konkretno biti u banani i mrak sniženja - pokazuje se na koji se način njihova uporaba može povezati s pojedinim funkcionalnim stilovima, do koje su mjere oni ušli u širu uporabu i koji su tome razlozi. Nadalje se govori o javnoj i privatnoj komunikaciji koja, svaka na svoj način, diktira uporabu odabranoga jezičnoga registra. Jedna od teza jest ta da je u javnome diskursu važno koji društveni status ima pošiljatelj neke poruke, jer će ona biti mnogo brže prihvaćena ako je taj status viši. Nadalje, u radu se nastoji pokazati u kojoj mjeri mediji sudjeluju u širenju (novih) žargonizama, što je potkrijepljeno brojnim primjerima iz dnevnog tiska, raznih internetskih izdanja i TV priloga. U radu se zaključuje da se bez obzira na moguće neprihvaćanje i kritički stav prema uporabi žargona u nekim kontekstima, takva uporaba može promatrati i kao određen kreativan i humurističan otklon od puta monotonoga novinarskog izvještavanja.
Projekt MZOS
HRV