Avaritia i inflacija: percepcije ekonomskih pojava u preambuli Edikta o cijenama - Jovanović, Neven, filolog (2009)
Edikt o cijenama prodajne robe (Edictum de pretiis rerum venalium), proglašen 301. n.e, možda je najpoznatije tekstualno svjedočanstvo Tetrarhije ; riječima Wolfganga Kuhoffa, radi se o "jednom od najdužih i najvažnijih ikad pronađenih rimskih natpisa", usto i o natpisu pronađenom u najviše primjeraka. Edikt se sastoji od uvodnog teksta — ta je preambula u stvari proglas u užem smislu — i priloženog popisa maksimalnih dopuštenih cijena za niz roba i usluga. Interpretacija i kontekstualizacija ovog popisa odavno su izazov za historičare svih vrsta: ekonomske, pravne, političke. No, niz mogućih zadataka ovdje ne završava. Interpretaciju treba i preambula. Ta interpretacija ne mora biti samo povjesničarska. Edikt je službeni spis, izašao iz carske kancelarije ; preambula tog službenog spisa oblikovana je — barem za ukus modernih čitalaca — stilski i retorički iznimno pomnjivo ; pomnjivo do pretjeranosti, do zagonetnosti. Zašto? Čemu tolika briga za formu? Što je takva briga mogla govoriti žiteljima Rimskoga Carstva trećeg stoljeća nove ere? A što može govoriti nama? Na ova ću pitanja pokušati odgovoriti prikazujući, najprije, preambulu u cjelini i uzorak njezina stila, a potom način na koji je prikazana pohlepa, avaritia. Ovaj ću prikaz dalje usporediti sa srodnim mjestima latinskih tekstova koji kronološki prethode Ediktu o cijenama ili su njegovi suvremenici, tražeći i tradicionalnost i inovativnost pristupa preambule.
HRV