Istarski protestantizam kao motiv u talijanskoj književnosti - Roić, Sanja (Array, 2011)
U članku se istražuju prostorne, povijesne, kulturološke i duhovne posevnosti Istre u koje je protestantiyam dospio s evrospkog sjevera i autore koji su na povijesnom, kulturnom i književnom planu tematiyirali taj fenomen. Među njima se ističe istarski i tršćanski pisac Fulvio Tomizza sa svojim djelima "Zlo dolazi sa sjevera" i "Kad je bog napustio crkvu".