Voda u vjerovanjima, običajima ritualima - Grbić, Jadranka (Array, 2011)
Vjerovanja o životu i svijetu i uz njih vezani običaji i rituali usko su isprepleteni sa svim područjima života: od običaja i moralnih normi zajednice, društvenih odnosa, stanovanja, gospodarstva, graditeljstva, prehrane, odijevanja do umjetničkoga izražavanja. Tijekom minulih vremena oni su uobličavali i uobličili društveno prihvatljivo tumačenje različitih fenomena, pretežno onih koji su bili ekskluzivni, nerazumljivi/neobjašnjivi, poželjni ili nepoželjni ; postali su oblik društvene svijesti o čovjekovoj egzistenciji i odnosu spram prirode a posebno spram onoga što je smatrao natprirodnim ; postali su društvene i kulturne činjenice. Vjerovanja, običaji i rituali prate čovjeka kroz njegov život, egzistenciju i sve životne događaje i aktivnosti od ulaska u obitelj i zajednicu, odrastanje, zreo životni tijek, sve do smrti, tj. njegovoga konačnog odlaska iz obitelji i zajednice, pa i iza toga: kad gubi osobni kontakt s ljudima i postaje član zajednice duhova. U kompleksnom sklopu vjerovanja, običaja i rituala značajno mjesto zauzimaju ona o vodi, dotično o njezinoj čudesnoj i tajnovitoj moći. Ovaj rad analizira primjere vjerovanja o vodi i prateću običajno-ritualnu praksu iz hrvatske etnografske literature druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća.