A. B. Šimić - avangardni književni kritik - Pandžić, Vlado, kroatist (Array, 2009)
Prošlo je devedeset godina od prvih kritičkih napisa Antuna Branka Šimića, ali vrlo malo je hrvatskih književnih povjesnika i relevantnih kritika koji su se usudili javno hvaliti taj vrlo značajni doprinos hrvatskoj književnosti i kulturi. Nedvojbeno je bilo više stranaca koji su mu poklonili pozornost kao književnom kritiku nego Hrvata. Uglavnom su se divili njegovoj iznimnoj darovitosti, ljudskoj hrabrosti, širokim znanjima, velikim sposobnostima i iznimno rijetkim umijećima, ali i dobro razumjeli kako je u Hrvatskoj pisati istinu. U posljednjih pet-šest desetljeća suglasni su gotovo svi hrvatski književni stručnjaci i znanstvenici da je jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, ali glavnina u velikom luku potiho zaobilazi njegove nesvagdašnje, iskrene, avangardne, osebujne i osobito hrabre kritike, eseje, osvrte, polemike i članke o književnosti.