Nikola Batušić kao komparatist - Pavlović, Cvijeta (Array, 2011)
Pišući tekstove teatrološke i filološke struke, Nikola Batušić uvijek razmišlja kao komparatist. Ogledima o kajkavskoj drami XVIII. st. pridonio je stvaranju književnopovijesnoga pojma hrvatskog klasicizma.