Literatura i kultura chorwacka lat siedemdziesiątych XX wieku - Bagić, Krešimir (Array, 2010)
Članak rekonstruira politički, idejni, umjetnički i kulturološki kontekst hrvatske književnosti sedamdesetih godina, te nakon toga načelno izdvaja i opisuje književne koncepte i poetičke silnice koji su obilježili to desetljeće. Sedamdesete su uokvirene dvama jakim događajima –Hrvatskim proljećem (1971), pokretom koji je smjerao većoj ekonomskoj i političkoj nezavisnosti Hrvatske unutar jugoslavenske federacije i smrću jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita (1980). Duhovnu klimu karakteriziraju tzv. hrvatska šutnja, pokušaji angažiranoga promišljanja društvenoga života i nastojanja da se o jeziku i umjetničkim praksama progovori iz poststrukturalističke i psihoanalitičke perspektive. Tri se književna roda – poezija, proza i drama – primjetno razlikuju i po poetičkim konceptima, i po prikazivačkim strategijama i po pretpostavljenim oblicima književne komunikacije. Najkraće, pjesničko pismo sedamdesetih je ponajviše semiotičko, prozno manirističko i eskapističko, a dramsko političko.