Filozofija, znanost i obrazovanje - Mikecin, Igor (2011)
U članku se ustvrđuje općenito poznanstvenjenje obrazovanja, koje se očituje u tomu da obrazovanje svoju mjerodavnu odredbu dobiva od pedagogije kao znanosti o obrazovanju, a sadržaj institucionalnog obrazovanja zadobiva isključivo znanstveni karakter. Da bi se razumjelo tu povezanost znanosti i obrazovanja potrebno je spoznati u čemu se znanstveno znanje zapravo sastoji i kako je došlo do shvaćanja obrazovanja isključivo u smislu znanstvenog obrazovanja. Za razliku od pedagogijskog određenja obrazovanja i odgoja, koje u krajnjoj liniji počiva na znanstveno nepromišljenom pojmu vrijednosti i nekritički pretpostavljenoj teoriji vrijednosti, u članku se upućuje na mogućnost filozofijske kritike pedagogije i pozitivno se izlaže odredba obrazovanja u smislu čovjekova oslobađajućeg postajanja čovjekom.
Projekt MZOS
HRV