Habsburški politički utjecaji i ikonografija sv. Ivana Nepomuka u Hrvatskoj - Cvetnić, Sanja (Array, 2008)
Sv. Ivan Nepomuk (lat. Sanctus Ioannes Nepomucenus) beatificiran je 1721., a kanoniziran 1729. godine. Procese okončane njegovim ulaskom u svetački zbor potaknuli su Leopold I. i Josip I. Habsburg. Nepotvrđena legenda o Nepomukovoj smrti zbog čuvanja ispovjedne tajne raširila se nakon objave Chronica regum Romanorum (oko 1450.), gdje je opisan kao žrtva Vaclava Luksemburškoga. Djelo je napisano na poticaj Friedricha III. Habsburga. Zbog izrazitih katoličkih značajki svečeva identiteta - bio je svećenik mučenik i branio sakrament ispovijedi - u ikonografiji nakon Tridentskoga sabora njegova programatska (a onda i politička) pouka potaknula je širenje njegovih likovnih prikaza Carstvom, a brojne slike i skulpture bilježi hrvatska likovna baština.