Prikaz postanka suvremene Republike Hrvatske u hrvatskim udžbenicima povijesti za osnovnu školu - Agičić, Damir (Array, 2011)
Autor daje prikaz kako je u hrvatskim osnovnoškolskim udžbenicima povijesti prikazan raspad SFRJ i postanak Republike Hrvatske, napose rat 1991-1995 – koliko se pozornosti posvećuje političkoj i vojnoj povijesti, a koliko povijesti svakodnevice, dakle stradanjima i strahovima obična čovjeka. U kratkim crtama pokazuje kakve su promjene i pomaci provedeni od prvog udžbenika Ive Perića do današnjih udžbenika. Ocjenjuje da su se bitni pomaci u udžbenicima dogodili nakon što se od 2000. pojavio veći broj izdavača s različitim udžbenicima, a nastavnicima je omogućen slobodan izbor. Autor zaključuje da nastava povijesti ne bi trebala služiti tek pukom prenošenju pozitivnog znanja i učenju napamet kojekakvih činjenica (koje se ionako brzo zaboravljaju), nego bi trebala pomoći u izgradnji kritički usmjerenih građana, spremnih suočiti se sa životnim problemima. Ne bi trebala nuditi „Istinu“, nego govoriti o različitim mogućnostima percepcije prošlosti. U tom je smislu i odgovornost autora udžbenika za poboljšanje nastave povijesti u cjelini.