Elektropalatografska analiza faza okluzije u /t/ i /tʃ/: višejezično istraživanje - Liker, Marko (2010)
U radu se uspoređuju faze okluzije afrikate i okluziva u tri jezika. U istraživanje je uključeno ukupno šest ispitanika: 2 za engleski, 2 za katalonski i 2 za talijanski. Govorni materijal korišten je iz korpusa projekta EUR-ACCOR. Govorni materijal sastoji se od beznačenjskih riječi organiziranih po shemi VKV (V = /i/, /a/ i /u/ ; K = /tS/ i /t/). Konsonanti u beznačenjskim riječima bili su u svim simetričim vokalskim okolinama. Elektropalatografskom (EPG) metodom analiziralo se mjesto artikulacije, trajanje okluzije te dinamika jezično-nepčanih dodira za trajanja okluzije. Rezultati su pokazali da se okluzije okluziva i afrikate razlikuju u svim istraživanim parametrima u sva tri jezika. Raspravlja se o mogućim implikacijama tih razlika na shvaćanje afrikata u fonetici te u fonološkoj klasifikaciji tih glasnika.
Projekt MZOS
HRV