Prikaz hrvatskog povijesnog prostora na Peutingerovoj karti - Dijanin hram na Marjanu u svjetlu novih spoznaja - Turković, Tin (Array, 2010)
Teza o postojanju Dijanina hrama na Marjanu ponikla je iz proučavanja Peutingerove karte, jedinog kartografskog izvora koji bilježi njegovo postojanje. Arheološka istraživanja na Marjanu dosad nisu ponudila jednoznačan odgovor na pitanje je li hram uistinu postojao i, ako jest, gdje se nalazio. Stoga se ovaj rad usmjerio na preispitivanje vjerodostojnosti topografskih podataka zabilježenih na jedinom kartografskom izvoru na kojem je postojanje hrama zabilježeno.