Udio Slavonije, Baranje i Srijema u hrvatskoj književnosti 19. i 20. stoljeća - Nemec, Krešimir (Array, 2009)
Hrvatska je književnost per definitionem centrifugalna: regionalizam je bio i ostao do danas jedna od njezinih bitnih, konstitutivnih odrednica. U članku se analizira udio Slavonije, Baranje i Srijema u hrvatskoj književnosti i to a) s obzirom na ulogu njezinih pisaca u konstrukciji hrvatskoga književnoga kanona, b) s obzirom na samonikle varijacije koje su se razvile na zadanom prostoru.