Razdoblje protorealizma i realizma u hrvatskoj književnosti - Nemec, Krešimir (Array, 2009)
U tekstu se analizira dug i često prekidan proces približavanja hrvatske književnosti realističkoj stilskoj paradigmi. Ključni doprinos usponu realizma, i u teorijskom smislu i u samoj literarnoj praksi, dao je A. Šenoa. Svi značajniji pisci hrvatskoga realizma (Kovačić, Kumičić, Gjalski, Kozarac, Novak) proizišli su iz Šenoine literarne "kabanice".