Politika melankolije: 'Badessa Madre Antonia' - Jukić, Tatjana (2010)
Mirisi, zlato i tamjan bez dvojbe su središnji tekst u narativnom kompleksu Slobodana Novaka, usto tekst formativan za recentnu hrvatsku književnu i kulturnu povijest. Polazeći od različitih čitanja priče o Edipu, prije svega onih koja edipski kompleks povezuju s konceptom političkoga (Jean-Pierre Vernant ; Gilles Deleuze), te od studija o melankoliji, u svome prilogu analiziram «Badessu madre Antoniju», prvu Novakovu novelu, kao naraciju programatsku za Mirise, zlato i tamjan, te kao poziciju za proradu specifičnoga sklopa politike i političkoga u književnoj povijesti za koju je Novakov roman formativan.
Projekt MZOS
HRV