Zelena i crvena boja u novijim hrvatskim frazemima - Hrnjak, Anita (Array, 2010)
Tema ovoga rada je uloga zelene i crvene boje u stvaranju novih frazema hrvatskog jezika. Naime, zbog visokog simboličkog i konotativnog potencijala boja u jeziku općenito, pa tako i u frazeologiji, u novije se vrijeme u hrvatskom jeziku stvaraju se nove ustaljene sveze riječi s kolorističkim komponentama od kojih će neke vremenom zasigurno potvrditi svoj status frazema. Zelena i crvena boja osobito su zanimljive jer ih u određenom broju slučajeva pronalazimo u svojstvu sastavnica na temelju kojih frazemi i ustaljene sveze riječi u čijem ih sastavu pronalazimo razvijaju suprotna značenja, tj. koloristički je element presudan u stvaranju frazeološke antonimije.