Postirske žrtve nasilja u XX. stoljeću - Jelinčić, Tonci (Array, 2009)
U tekstu su navedene sve žrtve nasilja u XX. stoljeću iz Postira, njih 95 o kojima se saznalo na temelju građe prikupljene za ovu knjigu. Dobivena je pregledom župnih knjiga, razgovorom sa svjedocima, osobnim sjećanjima članova obitelji žrtava ili mještana, navođenjem pisanih izvora. Najprije je radi preglednosti dan kratki kronološki pregled njihova stradanja, potom opširan tekst s podatcima o njima i njihovima. Osim imena i prezimena žrtava , okolnostima smrti i drugomu što se o njima pronašlo (godina rođenja, vjenčanja i smrti), navode se i podatci o njihovim roditeljima, ženama, djeci, drugim bližim rođacima ako su bili dostupni. Građa o žrtvama organizirana je uglavnom kronološki u pet dijelova: I. svjetski rat (8 žrtava), Stara Jugoslavija (1 žrtva), II. svjetski rad (77 žrtava), komunističko razdoblje (7 žrtava), Republika Hrvatska (2 žrtve). Najveća skupina, žrtve II. svjetskoga rata, najprije je podijeljena prostorno na stradale na Braču (28) i izvan Brača (49, od toga samo 24 na ratištu). Unutar toga navode se manje skupine prema uzročniku smrti: žrve fašista (1+1), nacista (23), četnika (1), komunista i partizana (8+6), ustaša (1), saveznika (1) ili nesretnoga slučaja, bolesti ili gladi (1+10). Od 24 žrtve poginule na ratištu 19 ih je mobilizirano protiv volje, a samo ih je 5 tamo pošlo dragovoljno. Žrtve komunističke Jugoslavije podijeljene su na žrtve Bleiburga i Križnoga puta (4) i socijalističke Jugoslavije (3). Posljednje su dvije žrve umrle u razdoblju Republike Hrvatske, jedna u Hrvatskoj, druga u BiH.