Povijesni pregled rudarstva i metalurgije na području Zrinske i Trgovske gore - Lazić, Ladislav (Array, 2010)
Kroz povijesni pregled rudarstva i metalurgije na području Zrinske i Trgovske gore, od antičkih vremena, srednjeg vijeka do danas, ovim radom nastoji se naglasiti da je to područje dugi period bilo vezano za metaluršku proizvodnju kao vrlo važnu privrednu djelatnost. zbog toga što je nemoguće izdvojiti razvitak metalurgije i za nju vezanog rudarstva na ovom prostoru daje se i kratki prikaz rane metalurgije na tlu Hrvatske. Naime, metalurgija se na području Siska i Banovine razvila od vučedolske kulture te Kelta i Rimljana koji su rudarili na području Zrinske i Trgovske gore iskopavajući rude željeza i srebronosne rude olova te ih prerađivali u gotove proizvode. U rimsko doba Sisak (Siscia) kao i njegovo šire područje postaju jedno od najvećih metalurških središta u tadašnjem carstvu s mnogobrojnim rudnicima i radionicama za izradu oružja i oruđa.