Doktorati iz povijesti u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata (1946-2008): Prilog istraživanju historije historijske znanosti - Agičić, Damir (2009)
Doktorat znanosti iz područja povijesti donedavno se u Hrvatskoj mogao steći na filozofskim fakultetima u Zagrebu i Zadru. Ta je najviša znanstvena titula bila i ostala temeljni preduvjet za profesionalni status historičara i zaposlenje na visokoškolskim i znanstveno-istraživačkim institucijama u našoj zemlji ili inozemstvu. Osobe koje su je stekle mogle su napredovati u struci te postići najviše znanstvene stupnjeve i položaje, odnosno zvanje znanstvenog savjetnika i/ili redovitog sveučilišnog profesora. U razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata doktorat znanosti iz povijesti stekle su do kraja 2008. godine 204 osobe. Naravno, to nije ukupan broj doktora na području historijske znanosti jer je jedan dio, mahom mlađih i pripadnika srednje generacije, svoje disertacije branio na sveučilištima u inozemstvu – neki jer su boravili na stipendijama na vanjskim sveučilištima, poglavito na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, ili su živjeli i studirali u inozemstvu pa se vratili u Hrvatsku s doktoratom. Neki su hrvatski povjesničari stekli doktorate na drugim studijskim grupama na Filozofskom fakultetu ili na nekome od drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni nisu predmet analize koja slijedi. Analiza se odnosi na osobe koje su u popisima u prilogu.
Projekt MZOS
HRV