Povijest i književnost u Hispanskoj Americi: literatura o otkriću Novog Svijeta i povijest Amerike - Polić-Bobić, Mirjana (Array, 2009)
U tekstu se daje klasifikacija svjedočanstava koje su u svrhu opisa Novog Svijeta napisali osvajači, otkrivači i misionari u tijeku trostoljetnog španjolskog gospodstva nad Novim svijetom. Objašnjava se promjene do kojih je došlo kod svakog pojedinog tipa svjedočanstva i povezanost istih s tipovima percepcije autora kao i tipovima recepcije tih tekstova u Španjolskoj i u Europi.