O muzeologiji, novoj muzeologiji i znanosti o baštini - Babić, Darko (muzeolog) (Array, 2009)
Termin muzeologija prvi se put spominje 1869. godine. Od skupa praktičnih savjeta o tome kako obavljati određeni posao u muzeju, preko grane znanja koja proučava ciljeve i organizaciju muzeja do segmenta informacijskih znanosti koji se bavi izučavanjem identifikacije, zaštite i komuniciranja muzealnosti materijalnih svjedočanstava kulture i prirode radi zaštite, interpretacije i prijenosa poruka u svom dosadašnjem razvojnom putu, muzeologija ostaje relativno čvrsto povezana s muzejima kao institucijama i predmetima koji se u muzejima nalaze. Šezdesete godine dvadesetog stoljeća obilježavaju društvena previranja iz kojih proizlaze i zahtjevi za redefinicijom postojećih društvenih vrijednosti, te propitivanje uloge društvenih institucija. Početkom sedamdesetih godina nastaju eko-muzeji kao rezultat novog promišljanja uloge muzeja u društvu, te suodnosa čovjeka i okoliša u kojem on egzistira. Razvija se tzv. nova muzeologija. Ovi procesi idejno otvaraju novo poglavlje u muzeologiji naglašavajući da osnovni predmet izučavanja ne može biti niti muzej, niti muzejski predmet ili zbirka, već sveobuhvatni koncept baštine. Različite discipline koje se bave pojedinim segmentom baštine idejno i sadržajno danas su sve bliže. Sve navedeno moguće utemeljuje put razvoja jedne nove interdisciplinarne znanosti, znanosti o baštini.