Arheološko turistički parkovi - Durman, Aleksandar (Array, 2009)
Kulturni turizam u okolnostima naše zemlje, može se i mora otvoriti arheologiji. Kako pokazuju arheološki slojevi, teritorij Hrvatske je, u svjetskim razmjerima, naintenzivnije isprepleten ostacima kultura i civilizacija gotovo svih europskih naroda, ali i naroda azijskih stepa, sve do Koreje na istoku. Naš prostor nema množinu vidljivih spomenika, jer su novodošli narodi najčešće uništavali tragove prethodnih, ali su arheološki slojevi zabilježili sva ova dinamična previranja. Njihova prezentacija može biti iznimno atraktivna.