Običaji životnoga ciklusa - Černelić, Milana (Array, 2009)
Ovim prilogom opisana ciklička izmjena rađanja, življenja i umiranja u seoskim sredinama od kraja 19. pa do polovice 20. stoljeća, popraćena je brojnim i raznolikim tradicijskim postupcima i vjerovanjima. Oni čine vrijedan dio usmeno prenošenog tradicijskog znanja kao dijela ukupne običajne baštine na slavonskom, baranjskom i srijemskome području. Njihovo trajanje u strukturi i mijene u izvedbi i značenju običajnih praksi, s brojnim regionalnim podudarnostima, te lokalnim specifičnostima, kroz zapise i kazivanja možemo na ovom području etnološki pratiti do danas.