Ženske uloge u obitelji u hrvatskom društvu – retradicionalizacija i/ili modernizacija - Galić, Branka, sociolog (Array, 2009)
Cilj rada bio je dati usporednu sliku rezultata nekih istraživanja o mjestu i ulozi žene u hrvatskom društvu i obitelji iz perspektive tranzicijskih promjena. Iznijete su usporedbe rezultata nekih socioloških i politoloških istraživanja napravljenih u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj. Tranzicija u Hrvatskoj utjecala je na promjenu uloga žene u obitelji i na tržištu rada. S jedne strane se dogodio povratak žena u kuću i njihova reafirmacija u tradicionalnim, ženskim ulogama u kući (kućanski poslovi, rađanje i odgoj djece), a s druge strane bilježi se otežavanje pristupa te afirmacije žena na tržištu rada, osobito u nekim područjima. Istraživanja posebice ističu eksplicitne i implicitne oblike rodne diskriminacije žena pri zapošljavanju na tržištu rada u Hrvatskoj. Također je utvrđeno otežano usklađivanje radnih i obiteljskih uloga žena, kao i njihovo sudjelovanje u javnoj sferi. Osobito su ugrožene nazaposlene žene zbog čije nezaposlenosti su i drugi članovi obitelji, a posebice djeca, izloženi povećanom socijalnom riziku feminizacije siromaštva.