Prapovijesna arheologija u 20. stoljeću - Težak-Gregl, Tihomila (2009)
Početak 20. st. u hrvatskoj je prapovijesnoj arheologiji obilježilo nekoliko vrlo značajnih otkrića (srednjopaleolitičko nalazište u Krapini, prapovijesne gradine i groblja u Istri, japodska grobalja u Lici), koja su imala značajnog odjeka i u europskim znanstvenim krugovima. Novo razdoblje započinje krajem tridesetih godina s R. R Schmidtom i njegovim istraživanjima u Slavoniji. Poslije Drugog svjetskog rata slijedi niz novih istraživanja koja provode različite arheološke i muzejske ustanove, ali su uglavnom malog opsega, pokusnog ili zaštitnog značaja. Ipak, omogućila su definiranje prapovijesnih kultura, uspostavu njihova kronološkog slijeda te oblikovanje osnovne slike razvitka prapovijesnih zajednica. Ta slika, međutim, nije ujednačena na čitavom prostoru Hrvatske zbog nepostojanja čvrsto definirane politike istraživanja, njihova planiranja i koordiniranja te nepostojanja ciljanih istraživanja. Krajem stoljeća, međutim, situacija se mijenja, intenziviraju se sustavna istraživanja, provode se revizije i daljnja istraživanja ranije istraživanih lokaliteta uz primjenu novih metoda i tehnika, ranije istražena građa se nakon provođenja novih analiza reinterpretira i revalorizira, primjenjuju se nove metode i tehnike istraživanja, interdisciplinarnost i međunarodna suradnja sve su prisutniji, objavljuju se opsežne i detaljne monografije pojedinih lokaliteta, često kao rezultat rada različito profiliranih suradnika.
Projekt MZOS
HRV