Neki aspekti diskriminacije žena pri zapošljavanju u Republici Hrvatskoj - Galić, Branka, sociolog (Array, 2009)
Rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja «Identifikacija standarda diskriminacije žena pri zapošljavanju» koje je proveo Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i autorima članka. Istraživanje je provedeno u listopadu 2007. godine na reprezentativnom uzroku od 1017 nezaposlenih žena Hrvatske. Uzorak je slučajan i stratificiran po regijama, odnosno županijama, konstruiran na temelju baze podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uzorak je reprezentativan za populaciju nezaposlenih žena (ne za cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske). Istraživanje je provedeno individualnim anketiranjem u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Upitnik je sadržavao pitanja koja obuhvaćaju razne oblike diskriminacije žena pri zapošljavanju (ili na prethodnim poslovima), stavove o rodnim ulogama (primjerice u politici, poslovanju, kućanskim poslovima i društvu općenito), te pitanja o mogućnostima i spremnosti za zapošljavanje, siromaštvu, religioznosti, političkim orijentacijama, opravdanosti davanja mita, osnovnim sociodemografskim karakteristikama ispitanica itd. U ovom radu analizira se dio dobivenih rezultata. U tom smislu polazi se od opće hipoteze da su žene pri traženju zaposlenja u Hrvatskoj u nepovoljnijem položaju od muškaraca, pri čemu poslodavci imaju važnu ulogu u stvaranju i održavanju spolne/rodne segregacije te diskriminacije žena pri zapošljavanju. U zaključku se, na temelju provedene analize, ističe kako rezultati istraživanja ukazuju na značajnu prisutnost (eksplicitne ili implicitne) spolne diskriminacije žena prilikom traženja posla u Hrvatskoj, uz istodobno kršenje Zakona o radu i o ravnopravnosti spolova RH.