Šime Ljubić i počeci hrvatske književne povijesti - Brešić, Vinko (Array, 2009)
U članku se naznačuje okvir za teorijsko-metodološko i književnopovijesno kontekstualiziranje Šime Ljubića i njegova "Ogledala književne poviesti jugoslavjanske" (I/1864-II/1869)kao pionirskog djela nacionalne književne historiografije koje je markiralo glavne pravce, ali i aporije u proizvodnji i oblikovanju pojma i slike hrvatske književnosti.