Svoje kot tuje v Kovačičevi "obratni hermeneutiki" - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (Array, 2009)
V interpretiranju avtobiografske potopisne proze Lojzeta Kovačiča z naslovom Basel skuša članek povezati razumevanje realnosti z literarnim (pripovednim) razumevanjem in razlago sveta. Kovačičeva "knjiga o Baslu", v kateri pripovedovalec odkriva izvirni svet otroštva, se zdi kot neke vrste "obratna hermenevtika", v kateri subjekt sveta ne raspoznava s prepoznavanjem in razumevanjem drugosti, pač pa z opiranjem na krhke spomine, z rekonstruiranjem "mest spomina", tako avtorjeve avtobiografije kot tudi "biografije" mesta Basel.